15 Temmuz 2015 Çarşamba

YLSY 2015


Milli Eğitim Bakanlığı 2015 YLSY porgramına ilişkin duyuruyu bugün yayınladı. Program kapsamında 511 farklı alanda 67 ülkeye 1500 burslu öğrenci gönderilecek. Yurt dışında öğrenimini tamamlayan öğrenciler ülkemize geri dönerek çalışmaya başlayacaklar.

Başlangıcından bugüne kadar bu burslardan yaklaşık 14.000 öğrenci yararlanmıştır. Şu anda 23 farklı ülkede 2.695 öğrenci Milli Eğitim bakanlığı burslusu olarak yüksek lisans ve doktora öğrenimini sürdürmektedir.

YLSY 2015 KILAVUZU

YLSY 2015 KONTENJANLAR

YLSY sözlü sınav sonuçları 

YLSY 2015 Taban Puanlar

YLSY 2015 TERCİH KILAVUZU

İstenen Belgeler




YLSY içi aranan şartlar şunlardır:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Başvuru tarihi bitimine kadar ilgili lisans alanlarından mezun olmak,

c) 2012 Sonbahar, 2013 İlkbahar-Sonbahar, 2014 İlkbahar-Sonbahar ve 2015 İlkbahar dönemlerinde yapılan ALES'te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,

d) Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması"4 üzerinden 2.50", "100 üzerinden 65,00" veya daha yukarı olmak;

e) 1985 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak,

Öğrenci seçme ve yerleştirme sistemi iki aşamalı olarak uygulanacaktır:

1) İlk aşamada uygun şartları taşıyan adayların lisans mezuniyet alanlarına göre başvuruları ve öğrenim görülecek alan tercihleri ÖSYM tarafından alınarak, ilan edilen kontenjan sayısının üç katı aday ALES puan üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılmaya hak kazanacaktır.

Bakanlığımızca yapılacak sözlü sınavdan sonra;

2) İkinci aşamada ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak hesaplanan yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, ÖSYM sistemi üzerinden yurt dışında adına öğrenim görecekleri kurum tercihlerini yapacaklardır.

Burslara başvuru için ilk aşamada dil şartı istenmemekte ancak bursa hak kazanıldıktan sonra yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerden kabul almalarını sağlayacak yabancı dil puanlarını alabilmeleri amacıyla Bakanlığımız tarafından yurt içinde anlaşmalı devlet üniversitelerinde ve yurt dışında eğitim müşavirliklerimizce belirlenen kurumlarda yabancı dil kursları düzenlenmekte ve bu kursların tüm masrafları Bakanlığımızca karşılanmaktadır. Öğrenciler yurt içindeki kurslarda belli bir puan aldıktan sonra yurt dışındaki kurslara gönderileceklerdir. İlgili mevzuatta tanımlanan süreleri içerisinde yeterli dil puanını sağlayıp yurt dışında yüksek lisans ve/veya doktora öğrenimine başlayamayan öğrenciler bursluluk haklarını yitireceklerdir.

Yurt dışında lisansüstü öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, adına yurt dışına gönderildikleri kurumlarda yurtdışında bulundukları sürenin iki katı süre kadar mecburi hizmet ifa edeceklerdir. Öğrencilerimize bursluluk süresince bulundukları ülkeye göre değişen miktarlarda geçimlerine yetecek kadar aylık burs ve öğrenim ücretinin yanında ulaşım, sağlık ve kırtasiye giderleri için de ödeme yapılmaktadır.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen adayların ÖSYM'nin http://osym.gov.tr ile Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü'nün http://yyegm.meb.gov.tr internet adreslerinde yayınlanan 2015 YLSY Kılavuzu'nu dikkatle incelemeleri tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder