9 Haziran 2014 Pazartesi

YLSY Yönetmelik

YLSY nin yönetmeliği şurada (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/turkogryabulke%5Cturkogryabulke.html) yer aldığı şeklindedir. Ancak 2013 de yönetmeliğin belirtilen maddeleri aşağıdaki gibi değişmiştir.

TÜRK ÖĞRENCİLERİN YABANCI ÜLKELERDE ÖĞRENİMLERİ HAKKINDA  YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA  DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1  29/1/1993 tarihli ve 93/4074 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Öğrencilerin Yabancı ÜlkelerdeÖğrenimleri Hakkında Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 1  Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğretim kurumlarınıöğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere resmi-burslu statüde lisans ve lisansüstü öğrenim görmek üzere Millî Eğitim Bakanlığınca sınavla yurtdışına gönderilenler ile kendi hesaplarına özel öğrenci statüsünde ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenim gören Türk öğrencilerin yurtdışındakiöğrenimlerine ilişkin esasları düzenlemektir.
MADDE 2  Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 2  Bu Yönetmelik; yükseköğretim kurumlarınıöğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağıihtiyacını karşılamak üzere resmi-burslu statüde lisans ve lisansüstü öğrenim görmek üzere Millî Eğitim Bakanlığınca sınavla yurtdışına gönderilenler ile kendi hesaplarına özel öğrenci statüsünde ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrenim gören Türk öğrencileri kapsar.
MADDE 3  Aynı Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 3  Bu Yönetmelik, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4  Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 4  Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
Ataşelik: Eğitim ataşeliğini,
Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
Büyükelçilik ve konsolosluk: Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği ve Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarını,
Esas öğrenim: İhtiyaç duyulan hallerde görülen dil, hazırlık veya telafi öğreniminden sonra başlayan öğrenimi,
Hazırlıöğrenimi: Öğrencinin yurtdışında yapacağı esas öğrenime temel oluşturacak ve esas öğrenim göreceği yükseköğretim kurumu tarafından gerekli görülen eğitimi,
İlgili kurum veya kuruluş: Resmi-burslu öğrencinin adına öğrenim gördüğü kurum veya kuruluşu,
Kısmi burslu öğrenci: Resmi-burslu statüde öğrenim yapmakta iken öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumundan veya bu kurum aracılığıyla karşılıksız burs veya asistanlıücreti alan, ancak aldıkları burs veya ücret; barınma, beslenme, sağlık gibi yaşam giderleri ile okulücreti, seminer, konferans, toplantı, teziyle ilgili alan çalışması, kitap, defter, kırtasiye gibi öğrenim giderlerini tam olarak karşılamamasınedeniyle devlet tarafından kısmi olarak burs verilen öğrenciyi,
Lisans öğrenimi: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık programı kapsayan yükseköğretimi,
Lisansüstü öğrenim: Lisans öğrenimine dayalı yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik eğitimini,
Müşavirlik: Eğitim müşavirliğini,
Ön lisans öğrenimi: Ortaöğretime dayalı en az dört yarıyıllık programı kapsayan yükseköğretimi,
Özel öğrenci: Yurtdışında öğrenimleri süresince her türlü masrafları, kendi imkanlarıöğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veyaözel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciyi,
Resmi-burslu öğrenci: Yurtdışına zorunlu hizmet karşılığında lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenime gönderilen ve masrafları Bakanlık veya ilgili kurum ya da kuruluşlarca karşılanan öğrenciyi,
Resmi-burssuz öğrenci: Resmi-burslu statüde öğrenim yapmakta iken çeşitli nedenlerle bursu kesilen öğrenciyi,
Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu: Resmi-burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere yurtdışına gönderilecek öğrencilerin belirlenmesi amacıyla Bakanlıkça oluşturulan komisyonu,
Tebliğ: Bakanlık ve Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan ve öğrencilere yapılacak ödemelere ilişkin esaslar hakkındaki tebliği,
Telafi öğrenimi: Öğrencinin esas öğrenime başlamadan önce, eğitim sistemi farklılığından doğan eksikliklerinin giderilmesi amacıyla, esasöğrenim göreceği yükseköğretim kurumu tarafından alınması gerekli görülen eğitimi,
Yurtdışı temsilciliği: Türkiye Cumhuriyeti eğitim müşavirliğini, eğitim ataşeliğini, bunların bulunmadığı yerlerde Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği veya konsolosluğunu,
Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı lisans ve ön lisans öğrenimi ile lisans öğrenimine dayalı yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlilik eğitimi ile en az dört yarıyılı kapsayan her kademedeki eğitim ve öğretimin tümünü,
ifade eder.
MADDE 5  Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 7  Özel öğrencilik statüsünün tanınmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir. Özel öğrencilerle ilgili tüm iş ve işlemler yurtdışı temsilciliklerince yürütülür.
MADDE 6  Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Belge Düzenleme ve Öğrencilik Tanıma
MADDE 12  Resmi-burslu öğrencilik statüsü, belgelerin Bakanlıkça onaylandığı tarihte başlar. Resmi-burslu öğrenciliği tanınanlaraöğrenci tanıma belgesi düzenlenir.
Devlet memurluğundan istifa ettiğini belgelendirmeyenlerin öğrencilikleri tanınmaz ve öğrenci tanıma belgesi düzenlenmez.
Öğrenci tanıma belgesi düzenlenmesiyle ilgili iş ve işlemler resmi-burslu öğrenciler için Bakanlıkça, özel öğrenciler için yurtdışıtemsilciliklerince yürütülür.
MADDE 7  Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 13  Özel öğrenciliği tanınanlara yurtdışı temsilciliklerde birer öğrenci dosyası açılır. Öğrencilerin pasaport, askerlik ve benzeri tüm işlemleri bu dosya üzerinden yürütülür.
Öğrenciler, eğitim-öğretim yılı başında kayıt belgelerini, eğitim-öğretim yılı sonunda başarı durum belgelerini ilgili yurtdışı temsilciliğine vermek zorundadır.
MADDE 8  Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 14  Öğrencilere yurtiçi ve yurtdışında, esas öğrenim öncesi dil öğrenimi için bir yıl süre verilir. Öğrenim yapmak istedikleriülkenin dili ve edebiyatı ile ilgili bir bölümden mezun olan fakülte veya yüksekokul mezunları, mezun olduğu alan ile ilgili dil eğitimi almadan lisansüstü seviyede öğrenime başlamak zorundadır. Ancak seviye tespit sınavına tabi tutulacağını belgelendirenlere bu sınava girme hakkıtanınır.
MADDE 9  Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 15  Öğrencilerden, esas öğrenimlerine başlayabilmeleri için öğrenim görecekleri yükseköğretim kurumlarınca hazırlık veya telafi öğrenimi yapmaları gerekli görülenlere, bulundukları ülkenin eğitim sistemi dikkate alınarak en fazla bir yıl süre verilebilir.
MADDE 10  Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 16  Öğrencilerin ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrenimlerini programlarında gösterilen sürelerde, yüksek lisans düzeyindeki öğrenimlerini iki, doktora düzeyindeki öğrenimlerini de dört yılda tamamlamaları esastır.
Ortaöğretim ve yükseköğretim sistemlerindeki yapı ve işleyiş farklılıkları nedeniyle belirtilen sürelere uygunluk göstermeyen ülkeüniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler için birinci fıkrada öngörülen süreler, bu durumdaki öğrencilerin öğrenim süre ve planları ile ilgiliülkedeki yurtdışı temsilciliklerden alınacak ayrıntılı bilgiler doğrultusunda Bakanlıkça farklı olarak belirlenebilir. Ancak bu süre, ilgili mevzuatta askerlik ertelemeleri için belirlenen yaş sınırını aşamaz.
MADDE 11  Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 17  Esas öğrenimine başlayan resmi-burslu öğrencinin aldığı ders ve krediler hakkında bilgiler ihtiva eden öğrenim planı üçay içinde yurtdışı temsilciliğine gönderilir.
Yurtdışı temsilciliğince uygun görülen öğrenim planı onaylanmak üzere Bakanlığa sunulur. Adına öğrenim görülen kurum veya kuruluşun uygun görüşüne bağlı olarak Bakanlıkça onaylanan öğrenim planı tekrar yurtdışı temsilciliğine gönderilir.
MADDE 12  Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 19  Resmi-burslu öğrenciler, iki aya kadar olan dönem tatillerinde, öğrenim yerinden ayrılmak istedikleri takdirde Bakanlığa bildirilmek üzere yurtdışı temsilciliklerine yazılı olarak bilgi vermek zorundadır.
İki ayı geçen her türlü izin, süresi ve amacı ne olursa olsun, yurtdışı temsilciliğinin teklifi üzerine Bakanlıkça verilir.
MADDE 13  Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Alan, Okul ve Ülke Değişikliği
MADDE 20  Resmi-burslu öğrencilerin öğrenim planlarıöğrenim gördükleri ülkeler, öğrenim kurumları ve öğrenim alanlarının değiştirilmesi konularında Bakanlığın ve ilgili kurumların izni alınır. Bu değişikliklerde dönem kaybı olmaması esastır. Ancak, değişikliğin zorunlu görüldüğü hallerde, en fazla iki dönemlik kayba izin verilebilir.
MADDE 14  Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Başvuru ve Seçim Esasları
MADDE 21  Resmi-burslu statüde lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi amacıyla Bakanlıkça oluşturulan sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu tarafından sözlü seçme sınavı yapılır. Başvuru yapacak adaylarda; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi GirişSınavı (ALES) puanının en az 70, akademik genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden ise en az 65 olması şartı aranır. ALES puanına göre en yüksek puandan başlanarak ilan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sözlü sınava çağrılır.
Sözlü sınava çağrılan adaylar;
a) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),
b) Bir konuyu kavrayıözetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),
c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),
d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan),
e) Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan),
yönlerinden sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilir. Her adaya sınav kurulu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilir. Verilen bu puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil eder. Sınav kurulu sözlüsınav sonuçlarını bir tutanakla tespit eder.
ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak yerleştirme puanı hesaplanır. 70 veüzeri puan alan adaylardan ilan edilen kontenjan kadarı, en yüksek puandan başlanarak tercihleri doğrultusunda resmi-burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirilir. Puan eşitliği halinde yabancı dil puanı daha yüksek olan adaya öncelik verilir.
Sözlü sınavda 70 ve üzeri puan alan adaylardan, her bir kontenjan için en fazla bir asıl bir yedek aday belirlenebilir.
Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu, Bakanlık personeli, öğretim elemanları ve Bakanlıkça uygun görülen ilgili kurum personeli arasından Bakanlıkça seçilen bir başkan ve iki asıüyeden oluşur. Bakanlık, asıüye sayısı kadar yedek üye de seçer. Asıüyelerin bulunmadığıdurumlarda yedek üyeler komisyonda görev yapar. Bakanlık, gerekli durumlarda uygun görülen yerlerde birden fazla komisyon kurabilir.
Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonunun görevleri şunlardır:
a) Sözlü sınavları yapmak ve adayların yerleştirme puanlarını belirlemek,
b) Sözlü sınavla ilgili itirazları değerlendirip sonuçlandırmak.
Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyeleri, kendilerinin veya boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sınavlarda görev alamazlar.
Resmi-burslu statüde yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerle ilgili başvuru ve seçim esaslarına ilişkin bilgiler, öğrenim görülecek alanlar, kontenjanlar, sürece ilişkin diğer hususlar her yıl Bakanlıkça yayımlanan kılavuzla belirlenerek ilan edilir.
Resmi-burslu statüde yurtdışında lisans seviyesinde öğrenim görecek öğrencilerin başvuru ve seçimine ilişkin usul ve esaslar ihtiyaçduyulması halinde Bakanlıkça belirlenerek yayımlanacak kılavuzda ilan edilir.
MADDE 15  Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 24  Resmi-burslu öğrencilerden; yurtiçinde dil öğrenimi görenlere öğrenimleri süresince, izinli olarak ya da tez çalışmasıyapmak üzere aynı yıl içinde aralıklı olarak toplam iki aydan fazla yurtiçinde kalanlara ise yurtiçinde kaldıkları üçüncü aydan itibaren yurtdışındaki öğrenim kurumlarına dönene kadar yurtiçi aylığı ödenir. Ayrıca öğrenimlerini tamamlayıp yurda dönen ve görev talep edenlere de görev talep tarihi ile atamalarının onaylandığı tarih arasında, üç aydan fazla olmamak üzere yurtiçi aylığı ödenir.
MADDE 16  Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde yer alan “üniversite ibaresi yükseköğretim kurumu şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 17  Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 30  Esas öğrenimlerini tamamlayarak bir üst seviyede yurtdışındaki öğrenimlerine devam etmek isteyen resmi-bursluöğrencilerden; altı aydan fazla süre uzatımı almamış olanlara resmi-burslu statüde; altı aydan fazla süre uzatımı almış olanlara ise öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumundan veya bu kurum aracılığıyla tüöğrenim ve yaşam giderlerini karşılayacak miktarda karşılıksız burs, asistanlıücreti gibi maddi kaynak sağlanmış olmak kaydıyla resmi-burssuz statüde, yurtdışı temsilciliklerinin ve adına öğrenim yaptığı kurum veya kuruluşun görüşü alınarak Bakanlıkçüst öğrenime devam etme izni verilebilir.
MADDE 18  Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 35  Yurtdışında öğrenimlerine başlayan resmi-burslu öğrenciler ile özel öğrencilerin askerlikle ilgili iş ve işlemleri yurtdışıtemsilciliklerince yürütülür.
MADDE 19  Aynı Yönetmeliğin ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Öğrenim Sürelerinin Uzatılması
EK MADDE 1  Resmi-burslu öğrencilerin öğrenim süreleri, sağlık, eğitim veya aile durumuna bağlı geçerli bir özre dayalı olmak ve uzatılma talebi istenen öğrenim döneminin başlamasından en az iki ay öncesinde başvurmak kaydıyla azami:
a) Dil öğreniminde altı aya kadar burslu,
b) Lisans öğreniminde bir yıla kadar burslu, bir yıla kadar burssuz,
c) Yüksek lisans öğreniminde altı aya kadar burslu, altı aya kadar burssuz,
d) Doktora öğreniminde bir yıla kadar burslu, bir yıla kadar burssuz
statüde yurtdışı temsilcilikleri tarafından Bakanlığa bilgi verilmek kaydıyla uzatılabilir. Ancak, resmi-burslu ve özel öğrencilerinöğrenim sürelerinin uzatımında 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununda yer alan azami yaş sınırı aşılmaz.
MADDE 20  Aynı Yönetmeliğin ek 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Tez Çalışmaları
EK MADDE 2  Yurtdışında öğrenim gören resmi-burslu öğrencilerden tez konusu Türkiye ile ilgili olan ve gerekli dokümanların mutlaka Türkiye'den şahsen temini için yurda gelmeleri zorunlu olanlara, çalışma tarihinden en az iki ay önce başvurmaları halinde ilgili yurtdışıtemsilciliklerince izin verilebilir ve bunların durumları Bakanlığa bildirilir.
MADDE 21 Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.
Alan çalışmaları
EK MADDE 3  Tezi ile ilgili alan çalışması yapmak üzere seminer, konferans veya bilimsel bir toplantıya katılmaları ya da sanat dallarında öğrenim yapan öğrencilerin eğitim, konser, sergi, müze, opera ve benzeri bir sanatsal faaliyete gitmeleri öğrenim gördükleri eğitim kurumunca zorunlu görülen öğrencilere en az bir ay önceden başvurmaları halinde ilgili yurtdışı temsilciliklerince izin verilebilir ve durumlarıBakanlığa bildirilir.
İstatistiki bilgiler
EK MADDE 4  Özel öğrencilerle ilgili istatistiki bilgiler, Bakanlıkça hazırlanan forma işlenerek her yıl Aralık ayı içinde ilgili yurtdışıtemsilcilikleri tarafından Bakanlığa gönderilir.
Elektronik ortam
EK MADDE 5  Bu Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemler elektronik ortamlarda da yürütülebilir.
MADDE 22  Aynı Yönetmeliğin 5 inci, 6 ncı, 8 inci, 9 uncu ve 10 uncu maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 23  Sayıştay'ın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 24  Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131108-4.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder